6 onmisbare tips voor mooie kerstkaarten

 

Het is weer bijna die tijd van het jaar… en het leukst aan kerst is dat je zo’n mooie minimalistische kerstkaart kan maken. Vroeger deed ik het nooit, maar sinds we kindjes hebben is het een jaarlijkse traditie (behalve vorig jaar, oeps!).

DSC_6947.jpg

1: Het ‘concept’ van je foto

Met kindjes die nog niet kunnen stappen blijf je beter binnen voor een foto. Niets is zo gek als een baby van een paar maanden oud die op een dekentje in het bos ligt. Het is ongeloofwaardig, en daarmee basta. Haha, maar je kan natuurlijk nog allemaal andere en veel comfortabelere dingen doen met je baby. Doe iets leuk met wat kerstlichtjes, of laat een bloemenkrans maken en hang die ergens in de achtergrond. Zorg in elk geval dat de foto niet te druk wordt, en ruim de kamer eerst een beetje op ;-)

Kindjes die al wel rondlopen kan je gemakkelijk meenemen naar een bos of natuurdomein. De kalmthoutse heide is een toppertje, maar misschien wat uit de richting voor sommigen. Elk bos is goed. Hoe ruiger, hoe leuker. Ik heb een hekel aan net geschoren hagen en aangelegde paden. Geef mij maar een ruig landschap waarin je kind bijna achter het hoge gras verdwijnt.

2: Kleding

Hier is ze weer met haar neutrale kleuren, ga je zeggen. En inderdaad. Houd de kleding neutraal. Zoveel hartjes voor donkerblauw of zwart als onderkleding (broek/rok) en beige/bruintinten als bovenkleding (een leuke en neutrale kersttrui, anyone?). Als je dit effect beoogt laat je best even de schreeuwerige rode kersttruien thuis. Op ons laatste kaartje was er zelfs niets met kerst te bespeuren.

Less is more. Echt waar. Een knipoog naar de winter vinden wij alvast voldoende, het is mooi, minimalistisch, spreekt voor zich. En dat valt enorm op tussen alle ‘jingle bells’ kaartjes en kinderen met kerstmutsen op.

Jasje aan of uit? Wij deden beiden al. Jasje uit is heel mooi, maar soms oncomfortabel voor je kind. Onze laatste kerstfoto is met jas aan en een sjaal van de Hema die veel te dik was vastgeknoopt. Niets aan te doen op dat moment. Move on. It’s real life. Liever een blij kind met lelijke sjaal, dan een schreeuwend kind in prachtige tenue.

DSC_2560.jpg

3: De foto maken

Je kind moet niet lachen, thank you very much.

Een normale blik is zo mooi, het hoeft niet meer te zijn dan dat. Heeft je kind zin om te lachen en komt het spontaan, laat het dan zeker ook gebeuren. Maar weet dat een ingetogen blik ook heel sterk kan zijn. Het is mooi als een deel van de omgeving ermee opstaat (of een deel van het bed, als je een baby hebt). Probeer mooi te kadreren en experimenteer er een beetje mee.

4: Het ontwerp van je kaart

Voor mij hoeven het geen sterretjes en gekke lettertypes te zijn. Geef mij maar een kaartje met brede witte rand, en op de achterkant een simpel lettertype of kleurvlak met daarin wat geschreven tekst. Eventueel kan je zelfs superminimalistisch gaan en de achterkant blanco laten om zelf iets op te schrijven. C’est chique.

Je kan je kaart ontwerpen met Canva.

5: Kerstkaarten laten printen

Er zijn verschillende mogelijkheden om je kaartjes te laten printen. Als je top-notch kwaliteit wil en de foto moet supermooi geprint zijn, dan kan je best op fotopapier laten printen. MAAR, voor je naar de Hema holt om foto’s te printen: laat dit doen op speciaal mat fotopapier, eventueel ook in een afwijkend formaat, zodat het niet gewoon ‘een fotoprint’ is. Er zijn talloze fotopapieren die prachtig zijn om te gebruiken. Dit is ook wat ik maak voor de gezinnen die bij mij kaartjes bestellen. Ze krijgen als eerste keuze het allermooiste fotopapier van fijne kwaliteit.

Wil je iets budgetvriendelijker gaan? Kan zeker! Wij deden dat ook al vaak! Bestel je kaartjes zelf via een online drukker zoals flyer.be, zwartopwit.be, printdeal.be of peterprint.nl. Allemaal goede opties die prijs/kwaliteit ongelofelijk goed zijn. De foto is niet haarscherp bij een digitaal drukwerk of vierkleurendruk (zoals de drukker dat maakt), maar ik vind niet dat het altijd haarscherp hoeft te zijn. Een leuke imperfecte touch mag ook wel, toch?

De kaartjes op foto werden geprint bij flyer.be op 400gr mat papier (zonder verdere afwerking, gewoon mat is mooi, less is more), op A6-formaat. Bedenk je wel even dat als je gebruik maakt van een online drukker, je dan ook de bestanden drukklaar moet aanleveren.

6: Een kerstkaart ‘drukklaar’ maken

Als je een kaart wil drukken op A6-formaat (105mm x 148mm) dan zorg je ervoor dat je voor- en achterkant in hetzelfde bestand zitten. Je kan gebruikmaken van Canva om iets mooi te maken. Canva is een gratis app waar je ook de afmetingen kan instellen.

Maarrrrr… let op! Een drukklaar bestand houdt ook rekening met 3mm afloop langs alle zijden. Je moet dus aan elke kant (links, rechts, onder, boven) 3mm bijtellen, dit is de foutmarge die de drukker heeft voor het bijsnijden van je kaart.

Dit doe je zo:

  • Voor een kaart op A6-formaat zorg je dat je formaat 111mm x 154mm instelt. Weet dus dat er 3mm aan elke kant wordt weggesneden.

  • Zorg ervoor dat als je afbeeldingen tot aan ‘de rand’ laat lopen, dat ze ook over die 3mm lopen, je moet dus echt het hele bestand benutten, want als er wat verkeerd wordt gesneden, wil je geen ‘witte lijn’ hebben staan op je kaart.

Succes!
Maxine